En sevdiğiniz tarifleri glutensiz yapmanın yolları

En sevdiğiniz tarifleri glutensiz yapmanın yolları

Favori tariflerinizi glutensiz yapmanın 5 yolu

Glüten duyarlılığı, çocukluktan beri bir kişiye eşlik eden bir tür kronik gıda alerjisidir ve glüten, buğdayda ve arpa ve kahverengi yulaf gibi bazı tahıl türlerinde ve unun hazırlanmasında kullanılan çavdar adı verilen başka bir buğday türünde bulunan bir protein türüdür. Gluten, unun fermente edilmesinden ve ona çiğnenebilir, çiğnenebilir bir karakter kazandırılmasından sorumlu maddedir. Bu gıdalar tüketildiğinde karın ağrısı, baş ağrısı, bağırsak rahatsızlığı, ishal ve gaz gibi birçok durumda glüten duyarlılığı belirtileri ortaya çıkar. Glutensiz gıdalar ve ürünler birçok insan tarafından tercih edilir hale geldi ve bazıları diyet amacıyla ve daha sağlıklı gıda seçenekleri için tercih ettiğinden, glüten duyarlılığı olanlar veya çölyak hastalığı olarak bilinenler olmak zorunda değiller. Büyük gıda mağazalarında bulunan glutensiz ürünler, gluten hassasiyeti olanların ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak formüle edilmiştir.

Favori tariflerinizde glutenden nasıl kaçınılır?

Bilgileri kontrol edin:

Gluten pek çok farklı gıdada bulunduğundan, bundan kaçınmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken çok şey var. Buğdaysız ile glutensizi karıştırmamaya çalışın. Buğday içermeyen etiketli bir ürün, tümü glüten içeren çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllar şeklinde glüten içerebilir. Ek olarak, glütensiz bir ürün, buğday alerjisi olanlar için uygun olmayan proteinler içerebilir. Glutensiz teriminin ne anlama geldiğine dair tutarlı bir tanım yoktur. Ancak, glüten içeren tahıllardan üretilen glütensiz ürünler için uluslararası bir standart bulunmaktadır. Bu Codex Alimentarius’tur ve nihai üründe milyonda 200 parçadan daha az glüten varsa ürünlerin glütensiz olarak etiketlenmesine izin verilir. Birçok üretici bu standardı takip eder.

Glutensiz, doğal olarak gluten içermez. Bu, nihai üründe milyonda 20 parçadan daha az glüten varsa, bir ürünün “glutensiz” olarak etiketlenmesine izin verecektir. Ürünleri tamamen glütensiz yapmak her zaman mümkün değildir, çünkü eser miktarda glüten içeren gıdalar bu ürünler üretilirken veya taşınırken girebilir. Ancak milyonda 20 parça çok düşük bir seviye.

Ambalajı okuyun:

Avrupa Birliği’nde satılan hazır ambalajlı gıdaların, bileşenlerinden herhangi birinin glüten kaynakları içerip içermediğini açıkça belirtmeleri gerekmektedir. Bu, kaynaklar glüteni çıkarmak için özel olarak işlenmiş olsa bile geçerlidir. Bu AB yönetmeliği, yalnızca tahıllar ve bazı glikoz şurupları gibi glüten içeren diğer gıdalar için geçerlidir ve glüten kaynağı olarak tanımlanmaları gerekmez. İnternette arama yaparak birçok işlenmiş gıdayı ve bunların içeriklerini inceleyebilirsiniz.

Hangi yiyeceklerden kaçınılacağını bilmek:

Her zaman glutenin dört büyük suçlusundan kaçının: buğday, çavdar, arpa ve tritikale. İster glüten duyarlılığınız, ister çölyak hastalığınız olsun, her durumda bundan kaçının. Kaçınılması gereken buğdaylar kumut ve kavuzlu buğday içerir. Çavdar, secalin proteini içerir ve bir glüten şeklidir. Tritikale, 1800’lerin sonlarında laboratuvarlarda tasarlanmış bir melez olan çavdar ve buğday karışımıdır. Arpa, kaçınılması gereken son büyük glüten tanesidir. Genellikle yemeklerde hazırlanır ve alkol ve diğer şeylerin yapımında kullanılır.

Tatlılara dikkat edin:

Bazıları iyi olsa da tatlıları her seferinde kontrol edin. Bezeler, jöleler ve çoğu dondurma ve gazlı içecek iyi olacak, ancak özellikle glütensiz olarak etiketlenmedikçe, cheesecake’ler ve waffle’lar sizin için iyi olmayacaktır. Kuruyemişler, kuru üzümler ve tohumların tümü doğal olarak glütensizdir, ancak eklenen sosları kontrol edin ve cips ve diğer lezzetli atıştırmalıklar için tüm paketleri kontrol edin. Özellikle tarifler değiştiğinde, her biri bu öğelere aldanabilir. Bu nedenle, kontaminasyon sorunları nedeniyle her etiketi kontrol edin.

Ne içtiğinize dikkat edin:

Kahve, çay, meyve suları, kakao, alkolsüz içecekler ve çoğu kabak iyidir. Malt veya bulanıklık içermediğinden emin olun ve otomatlardan içecek içmeyin. Saf meyve suyu gluten içermez, sadece aroma ve vitamin içerir. Meyve suları konusunda dikkatli olun, bazen bunlar sadece meyve suyu ve yoğurttur, bazen de başka maddeler içerirler, bu yüzden kontrol ettiğinizden emin olun. Normal çay, eklediğiniz herhangi bir süt veya şeker gibi glütensizdir, ancak diğer ürünlerle çapraz temas olabileceğinden, otomatlardan gelen içeceklere dikkat edin. Bitki veya meyve çayları ve infüzyonları glütensiz olabilir.

What do you think?

726 Points
Upvote Downvote
Lezzetli. En çok aranan pişirme soruları için bir rehber

Lezzetli. En çok aranan pişirme soruları için bir rehber

Korunmuş Limonlar Neden Rafınıza Aittir

Korunmuş Limonlar Neden Rafınıza Aittir?